Fake news en lege stranden

Zondag 5 augustus 2018

Strandgangers in Hansweert | Foto: Een anonieme badgast (dus niet van Tekst en Plaat)
Strandgangers in Hansweert | Foto: Een anonieme badgast (dus niet van Tekst en Plaat)

Wat een knap staaltje journalistiek van PZC-verslaggever Willem Adriaansens! Hij weet uit één enkele persoonlijke waarneming én een citaat van een paar anonieme fietsers een compleet artikel te persen. Respect! Het is me alleen nog niet helemaal duidelijk wat hij daar nou precies mee wil zeggen…

 

Waar blijven de strandgangers in Hansweert?”, kopt de PZC. Nou ja, nu ben ik er daar een van en, sorry dat ik nu even thuis ben, maar ik kom gemiddeld eens in de twee dagen op ons strandje. Mijn jongste dochter komt er zelfs dagelijks nu het vakantie is. Net als de meeste andere badgasten (die zijn er echt!) verpozen we daar met veel plezier. Ik durf dus wel te stellen dat ik statistisch een beter onderbouwd beeld heb van het aantal bezoekers dan PZC-meneer Adriaansens; er wordt namelijk wél volop gebruik gemaakt van Playa Hansweert. Wellicht minder dan van de Copacabana en misschien hadden de Hansweertse badgasten zich even verstopt toen onze correspondent poolshoogte kwam nemen, maar toch.

 

Bladvulling

Adriaansens haalt in zijn journalistieke hoogstandje ook nog maar eens het strandje van Wemeldinge aan: ‘waar het op hetzelfde tijdstip véél drukker is’. Gek genoeg bevestigt hij daarna meteen de stompzinnigheid van zijn eigen vergelijking door te melden dat het grotere Oosterscheldedorp met zijn toeristen toch wel andere koek is. Duh! Maar hé, er staan zo wel weer wat extra zinnen in het nietszeggende stukje. Bladvulling, zeg ik.

 

Een strand en een krant (ik voel een gedicht opkomen) hebben wel wat gemeen. Zo zijn er soms badgasten en soms niet, zoals er soms nieuws is en soms niet. Maar er is ook een groot verschil: een strand vul je niet met badgasten als die er even niet zijn, maar een krant vul je blijkbaar wel met ‘nieuws’ als dat er niet is. Dat doen ze tenminste bij de PZC. 

 

Vileine ondertoon
Kijk, ik snap best wel dat komkommertijd geen makkelijke periode is voor een krant, maar laten we alsjeblieft ons koppie erbij houden. Artikeltjes als dit doen nogal wat afbreuk aan een ooit zo gerenommeerd dagblad als de PZC. Of moet ik zeggen ‘het AD met een ander stickertje’? Dat bedoel ik nou, die vileine ondertoon, da’s toch niet leuk?

 

Meneer Adriaansens, doe eens een enquête (= een betrouwbaar middel in de onderzoeksjournalistiek, red.) in Hansweert. Ik denk dat de conclusie daarvan behoorlijk zal contrasteren met de lijn en toon van uw artikel. Het heeft heel lang geduurd voor hier eindelijk een strandje werd aangelegd en de mensen die ik erover spreek zijn nu overwegend enthousiast over die nieuwe aanwinst. Dan is het best jammer dat een slecht gefundeerd stukje de Answestenaren een beetje afgeschilderd als ondankbare honden, nietwaar? 

 

Beste meneer Adriaansens, laten we afspreken dat al dat nepnieuws met dat onnodige venijn vanaf nu af aan kwamkwammertijd is, oké? Dan beloof ik u plechtig dat we hier voor uw badhanddoek altijd een plaatsje vrijhouden op ons doorgaans overvolle strand.

 

Jan-Kees de Meester

Eigenaar Tekst en Plaat