Snorren voor het goede doel

BROERS VERTELLEN EIGEN VERHAAL VOOR MEER OPENHEID RONDOM MANNELIJKE GEZONDHEID

De broers Nick (31) en Tom Wagenaar (33) en Toms zwager Rien Sinke (26) laten de hele maand november hun snor staan. En nee, dat is geen uit de hand gelopen weddenschap, maar een zeer serieuze zaak. Met hun actie willen ze aandacht vragen voor de gezondheid van de man. Ze vertellen hun bijzondere verhaal.

Vlnr: Zwager Rien Sinke en de broers Nick en Tom Wagenaar. © TekstEnPlaat.nl
Vlnr: Zwager Rien Sinke en de broers Nick en Tom Wagenaar. © TekstEnPlaat.nl

Samen zitten ze op de bank: 3 op het oog gezonde jonge mannen in de kracht van hun leven. Maar schijn bedriegt. Nick is herstellende van een operatie eerder die week, nadat er voor de tweede maal teelbalkanker bij hem was geconstateerd. Hoe akelig is het om 2 keer te worden getroffen door zo’n ernstige ziekte? Het verhaal wordt nog heftiger… 

 

Nicks broer Tom, die 2 jaar ouder is, weet precies wat Nick doormaakt. Ruim 10 jaar geleden trof hem namelijk hetzelfde lot. Puur en naargeestig toeval, want zover bekend zijn zij de enige broers in Nederland die dit allebei overkwam. “Ik was 22 jaar”, vertelt Tom. “Op die leeftijd ben je helemaal niet bezig met ziekten. Mede daardoor heb ik er veel te lang mee rondgelopen. Teelbalkanker kent 4 stadia, waarbij het laatste stadium ongeneeslijk is. Ik zat tegen het vierde aan, ik had zelfs al uitzaaiingen in mijn longen.”


Bespreekbaar maken

“Als het woord kanker al door jongeren in de mond wordt genomen, is dat helaas vaak als ongepaste krachtterm”, aldus Rien. “Ze beseffen de lading ervan niet, omdat het ze niet zelf is overkomen.” Dat is meteen de reden dat de broers met hun verhaal naar buiten treden, ze willen mannenziekten als teelbalkanker bespreekbaar maken. Tom: “Neem nou een ernstige vrouwenziekte als borstkanker. Als je ziet hoe de borstkankervereniging daarvoor aandacht en begrip heeft weten te werven, dan moet dat toch ook kunnen voor typische mannenziekten?”

 

Nick die laborant is bij het ADRZ denkt dat die onbekendheid deels aan de mannelijke mentaliteit ligt: “Ik werk in een omgeving met veel vrouwen. Zij vragen je veel makkelijker hoe het met je gaat. Mannen vinden dat lastiger, ze ervaren een drempel, want ze weten er niet mee om te gaan.” Het is voor mannen blijkbaar ook moeilijker om hun kwetsbaarheid te tonen. “Stoer doen en een biertje drinken is veel makkelijker”, aldus Rien. Volgens Tom moet een vader voor zijn zoon openheid creëren: "Het is gewoon een stukje voorlichting. Daarmee ben je er sneller bij als er echt iets mis is.” Dat hun actie daarnaast ook nog geld oplevert voor onderzoek, beschouwt hij als een mooie bijkomstigheid.


Snorren

De inmiddels wereldwijde Movember-actie is ooit in 2003 in Australië begonnen om aandacht te vragen voor de ziekten prostaatkanker en depressie bij mannen. Tegenwoordig is het uitgegroeid tot een wereldwijde campagne waarbij de hele mannelijke gezondheid centraal staat, met nadruk op aandoeningen als prostaat- en teelbalkanker. Movember is een samentrekking van de woorden 'moustache' en 'november'. De stichting vraagt mannen iedere november hun snor te laten staan om zo aandacht te vragen en fondsen te vergaren voor de gezondheid van de man.


Geluk

Aan het einde van het interview voegt zich een vierde persoon bij de mannen. Het is een meisje van nog geen jaar met stralend blauwe oogjes en een mooie rode haardos. Ze wil bij papa zitten. Behoedzaam pakt Nick zijn dochtertje Sterre over van zijn vrouw. De kussens op zijn schoot beschermen zijn herstellende lichaam tegen onverwachtse bewegingen van de kleine. “Dit is een heel erg belangrijke kant van ons verhaal”, zegt Nick. “Ik ben nu vader, maar dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Chemokuren, bestralingen… Je vruchtbaarheid is zelfs na een goede afloop niet gegarandeerd.” Zijn broer Tom beaamt dat, maar: “Voor Sterre is er in januari gelukkig ook een neefje of een nichtje op komst”, meldt de trotse toekomstige vader. 

 

Iedereen kan dit goede doel via deze drie Rillanders met behaarde bovenlippen steunen door te doneren op https://moteam.co/bro-s-tnr?mc=1.