Reimerswaal en ik

Sollicitaties, motivatiebrieven, cv's; allemaal leuk en aardig, maar dekken ze de lading? Als sollicitant moet je eerst maar eens op gesprek zien te komen. In de aanloop is het al best lastig is om een zo compleet mogelijk beeld van jezelf te schetsen. Vandaar dus deze toegift in de vorm van een speciale webpagina voor gemeente Reimerswaal om mijzelf op een creatiever en minder formele manier te presenteren.

Deze pagina is alleen te vinden voor wie de link heeft, maar mag gedeeld worden met anderen. Afgezien van de foto's waar ik zelf op sta, zijn alle beelden van mijn hand. Het menu bovenaan verwijst naar de publiek toegankelijke pagina's van deze website (en natuurlijk zijn die ook zeer de moeite waard ; ). In de tekst op deze pagina vind je diverse linkjes. Klik er gerust op om nog wat verder de diepte in te duiken. Lichten uit, spot aan...

hoe het allemaal begon

Nee, ik zag niet het levenslicht in Reimerswaal, maar werd op 30 april 1972 geboren in het oude St. Joanna in Goes. Aangezien ik kerngezond was, mocht ik snel mee naar huis, naar Rilland in de eveneens piepjonge gemeente Reimerswaal (1970). Tot zover het échte begin.

In mijn tienerjaren ontdekte ik fotografie en tekstschrijven. Beide bleken machtige instrumenten om de wereld om me heen vast te leggen, te begrijpen en uit te leggen. Na de havo ging ik naar de Fotovakschool in Apeldoorn en daar haalde ik mijn vakdiploma fotografie. Vervolgens ging ik aan de slag bij defensie waar ik erg bijzondere en soms aangrijpende dingen heb meegemaakt. Net als mijn jeugd, heeft ook die tijd mij gevormd; ik had het voor geen goud willen missen. In de meeste militaire functies stond ik met mijn neus boven op de actie. Helemaal gedurende mijn baan als combat photographer. Ik ben vaak uitgezonden, waarvan twee keer naar Afghanistan.

Goed, tekstschrijven en fotografie zijn enkele van mijn passies. Een creatieve vogel dus, maar of ik ook iets met bewegend beeld doe? Ja hoor, hiervoor heb ik een opleiding gevolgd aan de Media Academie in Hilversum. Videografie was bij de krijgsmacht onderdeel van mijn fotografenfunctie. Videobewerking vergt echter veel tijd en tegenwoordig vul ik die vooral met ander werk. Bewegend beeld is voor mij nu, als zzp'er, dus geen core business (om maar eens een goed Nederlands woord te gebruiken). Maar in tijden dat het wat minder druk is, waag ik me op eigen initiatief nog graag aan een videoprojectje. Zie hieronder:

creativiteit uit eigen duim

Slapeloze nachten leveren soms leuke ideeën op. Zo ook in het najaar van 2014. Lang verhaal kort: ik had 's nachts een tekst verzonnen op een bestaande (en beroemde) melodie over een actueel onderwerp: 15 jaar Westerscheldetunnel. Nu moest ik nog op zoek naar een koor en een professionele videocamera. Dat eerste is gelukt, Popkoor 2Gether uit Vogelwaarde wilde met veel enthousiasme meewerken. Het tweede lukte niet, maar nood breekt wet: mijn smartphone en een oude videocamera van mijn dochter boden uitkomst. Dankzij een zorgvuldig opgebouwd communicatieplan verliep alles zoals verwacht. Resultaat: een low budget filmpje (mét ondertiteling) dat in Zeeland voor enige ophef zorgde en een lied dat werd gebombardeerd tot protestlied voor een tolvrije tunnel. Nb: Mark Rutte werd onthaald met lied bij het Arsenaaltheater, waar hij was vanwege het annuleren van de Marinierskazerne. En in de jaarlijkse Zeeuwse Top 40 van 2018 eindigde het nummer net een plaats achter de hoogst genoteerde plaat van Danny Vera. Dat gaat me vast nooit meer lukken!

Hoewel de voorgaande video uiteindelijk door anderen is omarmd als protest, was het project voor mij puur een ludieke actie, waarin ik mijn communicatieskills kwijt kon. Toch mag je je soms best hard maken voor iets waarvoor je staat. Zo maakte ik in juni een video over de Zak van Zuid-Beveland. Dit landelijke gebied beslaat grofweg het grondgebied van de gemeente Borsele. Het is uniek in natuurlijk en cultuurhistorisch opzicht. Dat is mooi, maar zoals zo vaak gaat dat gepaard met bedreigingen. Deze video vraagt vooral aandacht voor de oprukkende bedrijven vanuit Goes. Voor de Zak heeft dit vooral lichtoverlast en horizonvervuiling tot gevolg. De video wakkert bewustwording aan: landschappelijke waarden die verdwijnen, komen zelden terug. Oorspronkelijk was de video onderdeel van een presentatie, maar die heeft vanwege Corona niet plaatsgevonden. Toch leverde de video op YouTube een aantal nieuwe donateurs op voor de stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland. Leuke bijvangst!

websites

Content is belangrijk. Tekst, fotografie, infographics en video komen vaak samen op websites. Dat maakt internet zo'n mooi medium. In de juiste mix boei je de bezoeker en tegelijkertijd informeer (of beïnvloed) je haar of hem. Sinds 2010 heb ik veel intra- en internetredactie gedaan (o.a. www.defensie.nl en www.buas.nl). Naast TekstEnPlaat.nl  heb ik op dit moment nog een aantal websites onder mijn hoede. Gewoon, om een beetje scherp te blijven én omdat ik het leuk vind:

Gemeente Reimerswaal en ik

Maar wat is nou mijn klik met Reimerswaal? Sinds ik weer in Reimerswaal woon, heb ik mij regelmatig op een positieve manier ingezet bij mijn omgeving. Vanaf 2005 deed ik dat bijvoorbeeld met de website hallohansweert.nl. Nee, geen linkje dit keer... die site is vanwege mijn drukke baan sinds ongeveer 2012 ter ziele, maar gelukkig kwamen er al snel daarna leuke andere initiatieven zoals de Facebook-pagina's 'Hansweert van Nu' en 'Hansweert van Toen' van Kees Verburg (inderdaad, de wethouder).

Naast mijn baan als webredacteur en communicatieadviseur, fotografeerde ik tussen 2010 en 2012 af en toe voor burgemeester, wethouders en raadsleden. Vanwege drukte in mijn reguliere baan als communicatieadviseur had ik daar in de periode daarna geen tijd meer voor. Maar toen ik rond 2017 mijn functie op vliegbasis Gilze-Rijen afrondde en met Tekst en Plaat begon, kwam ik gedurende een jaar regelmatig als correspondent voor de Bode over de vloer in Kruiningen om verhalen op te tekenen. De ene keer voor een artikel over de lintjesregen, de andere keer over de kindergemeenteraad.

Reimerswaal is voor mij een bijzondere gemeente en niet alleen omdat ik er ben opgegroeid. Het DNA van de dorpen verschilt nogal; Hansweert is heel anders dan Krabbendijke en Yerseke is weer heel anders dan Rilland. Dat maakt Reimerswaal dynamischer dan je op het eerste oog zou verwachten en dat maakt het boeiend.

Verder is de gemeente qua inwonertal natuurlijk relatief klein, er zijn geen steden, terwijl de gemeente toch een behoorlijke oppervlakte beslaat. Er is daardoor veel landelijk gebied en het ligt ingeklemd tussen de Scheldes. Veel inwoners ervaren dat als een groot pluspunt, zeker in deze Corona-tijden. Toch ligt Reimerswaal niet geïsoleerd. Het ligt zelfs centraal tussen Vlissingen, Antwerpen, Breda en Rotterdam. Het grootste deel van het vrachtverkeer van en naar Zeeland doorkruist onze gemeente. En dan hebben we het nog niet over de groeiende doorvoer van energie vanuit het Sloegebied. Interessante materie...

Vrijwillig voorzitter

Tot slot, nog even over mijn functie als voorzitter van stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland: ik weet dat activisme niet altijd strookt met de rol van een communicatieadviseur. Ik ben mezelf daar heel erg bewust van. Gelukkig weet ik wat er van een communicatiespecialist wordt verwacht. Mijn vrijwilligersfunctie zal dus nooit botsen met mijn reguliere werk. Ter informatie: ik heb de voorzittershamer voor de BZZB in 2020 opgepakt en ik heb aangegeven dat ik die eind 2022 weer overdraag aan een andere gegadigde. Vrijwilligerswerk is erg belangrijk en het geeft veel voldoening, maar het kost ook tijd. De hoeveelheid opdrachten zal de komende jaren waarschijnlijk verder toenemen en wie weet heb ik straks zelfs een geweldige baan bij gemeente Reimerswaal. Kortom: op termijn genoeg knopen om weloverwogen door te hakken!