Het spiegeltje

Woensdag 19 april 2017

 

Af en toe kruist er iemand je pad die je achteraf gezien misschien nooit had willen ontmoeten. Je weet wel, van die mensen die zich anders voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Mensen die je zwaar teleur gaan stellen.

 

De laatste keer dat me dit overkwam, voelde als een mokerslag. Mijn verkeerd belegde vertrouwen had een nogal negatieve uitwerking op mijn gemoedstoestand, zeg maar. Ik was ik ziedend. Gelukkig maak ik van mijn hart meestal geen moordkuil, dus confronteerde ik de man/vrouw (dát laat ik lekker in het midden) met mijn ongenoegen. Ik kan je zeggen: op dat moment was dat erg bevredigend.

 

Cadeautje

Weken later begon het toch weer aan me te knagen. Ik probeerde het achterbakse gedrag van de betreffende persoon keer op keer te verklaren. Dat kon ik niet, dus ik dacht eindeloos in cirkeltjes. Voor mij was het werkelijk onbegrijpelijk hoe iemand die jij vertrouwt, jouw vertrouwen zo kan misbruiken. Misschien is het vreemd dat ik besloot om juist deze persoon een cadeautje te geven. Ik kocht een spiegeltje en schreef op het glas met watervaste stift ‘Voor een stukje zelfreflectie’. Al had de opmerking ‘Kun jij jezelf nog aankijken?’ eerst mijn voorkeur. Maar dat is natuurlijk weinig opbouwend.

 

Creatief met zelfreflectie © TekstEnPlaat.nl
Creatief met zelfreflectie © TekstEnPlaat.nl

Dat presentje was een strakke actie; ik was weer even blij met mezelf. Voordat ik het spiegeltje omwikkelde met een mooi cadeaupapiertje, keek ik er nog even zelfvoldaan in. ‘Voor een stukje zelfreflectie’, las ik hardop. Op dat moment realiseerde ik me weer dat niet iedereen dezelfde normen en waarden heeft als ik. Daar kan ik me heel erg over blijven opwinden, maar dat is nutteloos.

 

Verwacht niks
En toch, mezelf kwaad maken, dat dééd ik en dat vrat aan me. Er moest iets in mij veranderen. Gelukkig kun je ook veranderen zonder je waarden en normen over boord te gooien. Je kunt je bijvoorbeeld wapenen tegen teleurstellingen door je verwachtingspatroon van anderen bij te stellen. Verwacht van hen niet de integriteit, het enthousiasme of wat je zelf dan ook belangrijk mag vinden. Je zult zien, dat schept meteen ruimte. Bovendien kruist er vanaf dat moment af en toe iemand je pad die je juist positief zal verrassen!

 

En het spiegeltje? Dat heb ik toch maar gehouden. Wie weet kan ik het zelf nog gebruiken.

 

Jan-Kees de Meester

Eigenaar Tekst en Plaat